Senatorul Corlăţean, martor la comemorarea tragediei MH 17
Titus Corlăţean, președintele Comisiei pentru politica externă, a fost prezent la ceremonia de comemorare a zece ani de la doborârea avionului de linie MH 17 de către agenți militari ruși, în spațiul aerian al Ucrainei de Est. Acest tragic eveniment a luat viața a 298 de pasageri și membri ai echipajului.
Un eveniment marcat de durere și amintiri
Ceremonia a fost organizată de Fundația olandeză a familiilor pasagerilor uciși și guvernul olandez, fiind onorată de prezența regelui Olandei, Willem Alexander, a Primului ministru și mai multor miniștri ai Executivului de la Haga, demnitari și ambasadori olandezi și străini, inclusiv a Procurorului general din Australia. Momentul a fost marcat cu durere de membri ai familiilor celor uciși de trupele separatiste controlate de Moscova din Estul ocupat al Ucrainei.
Un tribut pentru cei dispăruți
Senatorul Corlăţean, împreună cu ambasadorul României la Haga, Lucian Fătu, a depus la finalul comemorării o jerbă de flori la Monumentul dedicat memoriei celor uciși. Unul dintre momentele emoționante ale ceremoniei a fost citirea numelor și vârstelor celor uciși de sistemul rusesc de rachete BUK de către membri ai familiilor. Printre cei care au rostit numele celor dragi dispăruți s-au numărat bunici cu părul grizonat care au menționat la microfon numele fiilor, fiicelor sau nepoților care au plecat din această viață înaintea lor.
Discuții pe marginea ceremoniei
În marja ceremoniei de comemorare, senatorul Corlăţean a discutat cu Ministrul de externe olandez, Kaspar Veldkamp și Secretarul general al MAE olandez, Paul van Huijts, Ministrul Apărării, Rubens Brekelmans, cu unul din liderii coaliției de guvernare de la Haga și coleg al său la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Pieter Omtzig, cu Primarul localității Vijfhuizen, unde a fost ridicat Monumentul, cu Ministrul Justiției din Ucraina, dar și cu Președintele Boardului Fundației familiilor victimelor olandeze, Pier Ploeg, precum și cu Anton Kotte, unul din membrii conducerii Fundației și unul dintre bunicii care și-a pierdut familia în atacul criminal al Forțelor pro-ruse din 17 iulie 2014.
O absență notabilă
Corlăţean a subliniat că ar fi fost de dorit ca măcar unul din liderii politici sau militari de la Kremlin să fi fost prezent, pentru a înțelege ceea ce puterea lui Putin a comis. Însă, până în prezent, Federația Rusă nu a prezentat scuze pentru crima odioasă comisă.
O amintire dureroasă pentru România
Senatorul a adus în atenție faptul că printre victime s-a aflat și un tânăr cu dublă cetățenie română și canadiană, Andrei Marius Anghel. În vârstă de 24 de ani, acesta este motivul pentru care drapelul României a fost coborât în bernă alături de drapelele celorlalte națiuni care au pierdut cetățeni în crima comisă de agenții militari ai puterii de la Kremlin.
Sursa: Antena3.ro