Start pentru bătălia supremă: Campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2024 începe!
Începe o nouă cursă pentru Cotroceni! Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din acest an își dă startul vineri, la ora 00,00, și se va încheia pe 23 noiembrie, la ora 7,00. Pe 24 noiembrie, românii vor fi chemați la urne pentru a-și alege viitorul președinte dintre cei 14 candidați înscriși în cursa electorală. Dintre aceștia, 10 sunt propuși de partide politice și o organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale, iar 4 sunt independenți.
Ordinea candidaților pe buletinul de vot: o alegere la întâmplare
Ordinea candidaților pe buletinul de vot a fost stabilită printr-o tragere la sorți de către Biroul Electoral Central pe 10 octombrie. În fruntea listei se află Elena-Valerica Lasconi de la Uniunea Salvați România, urmată de George-Nicolae Simion de la Alianța pentru Unirea Românilor și Ion-Marcel Ciolacu de la Partidul Social Democrat. Pe ultima poziție se află Silviu Predoiu de la Partidul Liga Acțiunii Naționale.
Reguli stricte pentru campania electorală: ce este permis și ce nu
Regulile campaniei electorale sunt stricte. Este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii și recompense de orice fel pentru participarea la vot. În plus, integritatea panourilor, afișelor electorale și a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locuri autorizate este asigurată de primar, cu sprijinul poliției locale sau, în localitățile unde poliția locală nu este constituită, cu sprijinul efectivelor Ministerului Afacerilor Interne.
Reguli stricte după încheierea campaniei electorale
Este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale. Prin continuarea propagandei electorale se înțelege: afișarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, precum și difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate, care se referă la alegerile pentru președintele României din anul 2024.
În perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale și până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen și participanții la acestea nu pot derula acțiuni de propagandă electorală.
Sursa: Antena 3