martie 20, 2025
Politica

700.000 de pensionari își vor avea pensiile înghețate.

700.000 de pensionari isi vor avea pensiile inghetate

700.000 de pensionari vor avea pensiile înghețate de la 1 ianuarie 2025

În cadrul unei întâlniri cu delegația FMI, surselor guvernamentale le-a fost dezvăluit un plan de înghețare a pensiilor pentru aproximativ 700.000 de pensionari din sistemul public. Acești pensionari sunt cei care au lucrat în condiții deosebit de grele, iar conform noii legi a pensiilor, pensiile lor nu vor fi indexate cu rata inflației începând cu 1 ianuarie 2025.

Impactul legii pensiilor asupra bugetului de stat

Întâlnirea cu delegația FMI a fost programată pentru a discuta despre impactul pe care îl are legea pensiilor asupra bugetului de stat. S-a constatat că România se încadrează în anvelopa bugetară cu recalcularea pensiilor, având în vedere că aproximativ 80% dintre pensionari au avut parte de o majorare la recalculare. Începând cu 1 ianuarie 2025, vor fi noi majorări odată cu indexarea după noua formulă din lege.

Excepții la indexarea pensiilor

De la 1 ianuarie 2025, majoritatea pensiilor aflate în plată se vor indexa după noua formulă. Cu toate acestea, aproximativ 700.000 de pensionari care au lucrat în condiții deosebit de grele, printre care minerii și siderurgiștii, vor face excepție de la această regulă. Pensiile persoanelor cu dizabilități, inclusiv ale nevăzătorilor, se vor indexa și ele de la 1 ianuarie 2025.

Probleme cu aplicarea legii pensiilor

Recalcularea pensiilor nu s-a încheiat, chiar dacă noua lege a pensiilor a intrat în vigoare de la 1 septembrie. Specialiștii au identificat mai multe erori în ceea ce privește aplicarea legii pensiilor. Numărul cererilor de revizuire a pensiilor crește de la o lună la alta, iar multe persoane se gândesc să acționeze în instanțe deoarece casele de pensii nu fac față fluxului mare de dosare.

Problemele economice ale României

Fondul Monetar Internațional a revizuit în scădere la 1,9% estimările privind avansul economiei românești în acest an, de la 2,8% cât prognoza în aprilie. De asemenea, instituția financiară internațională se așteaptă la o continuare a agravării deficitului de cont curent al României, până la 7,5% din PIB în 2024. Deficitul de cont curent al României va rămâne la un nivel ridicat inclusiv în 2029, când se va situa la 5,9% din PIB.

Sursa: Antena3