iulie 1, 2025
Sport

De la Comăneci la Spitz: Eroi Olimpici Memorabili

De la Comaneci la Spitz Eroi Olimpici Memorabili

Mark Spitz – Regele aurului și al recordurilor la Munchen

La Jocurile Olimpice de la Munchen, americanul Mark Spitz a reușit o performanță uluitoare: șapte medalii de aur la stil liber și fluture. Însă, nu doar cantitatea de metal prețios a impresionat, ci și faptul că fiecare victorie a fost însoțită de un nou record mondial. Un adevărat titan al sportului, Spitz a rămas în istorie până când un alt american, Michael Phelps, a reușit să-l depășească cu opt titluri la Jocurile de la Beijing, după 36 de ani.

Nadia Comăneci – Perfecțiunea în forma umană

La Montreal, gimnasta română Nadia Comăneci a reușit să impresioneze întreaga lume, devenind prima care a primit nota perfectă de 10 la Jocurile Olimpice. Această performanță a provocat un bug în sistemul electronic, care a afișat nota 1.00 în loc de 10.0. Comăneci a urcat de cinci ori pe podium la aceste Jocuri, dintre care de trei ori pe cea mai înaltă treaptă, devenind la 14 ani și opt luni a doua cea mai tânără campioană olimpică din istorie.

Teofilo Stevenson – Campionul care a rămas fidel Cubei

La Moscova, Teofilo Stevenson a fost încoronat pentru a treia oară consecutiv campion olimpic la categoria grea, după titlurile de la Munchen și Montreal. În ciuda ofertelor generoase ale promotorilor din Statele Unite pentru a trece la profesioniști, Stevenson a ales să rămână fidel Cubei și regimului comunist al lui Fidel Castro. După retragere, a intrat în conducerea Federației cubaneze, contribuind la apariția lui Felix Savon, triplu campion olimpic la categoria grea.

Carl Lewis – Urmându-i lui Jesse Owens pașii spre glorie

La Jocurile de la Los Angeles, americanul Carl Lewis a reușit să egaleze performanța legendară a lui Jesse Owens, câștigând 100 m, 200 m, 4×100 m și săritura în lungime. Începutul domniei lui King Carl a fost întârziat de boicotul american al Jocurilor de la Moscova din 1980, dar a continuat până la Jocurile de la Atlanta, unde acest atlet elegant a câștigat săritura în lungime pentru a patra oară consecutiv.

Florence Griffith-Joyner – Regina vitezei

La Jocurile Olimpice de la Seul, americanca Florence Griffith-Joyner a dominat probele de 100 m și 200 m, cu un start prudent, urmat de o accelerație fulgerătoare la jumătatea cursei. Performanțele sale excepționale au stârnit suspiciuni de dopaj, suspiciuni amplificate de circumstanțele morții sale premature, zece ani mai târziu.

Dream Team – Când NBA a cucerit Jocurile Olimpice

La Barcelona, NBA a permis pentru prima dată jucătorilor săi să participe la Jocurile Olimpice. Echipa americană, numită „Dream Team”, a dominat competiția, cu vedete precum Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson și Charles Barkley. De la victoria zdrobitoare împotriva Angolei în meciul de deschidere, până la demonstrația din finală împotriva Croației, echipa a înscris aproape 120 de puncte în medie pe meci.

Michael Johnson – Locomotiva din Waco

Michael Johnson, supranumit „locomotiva din Waco”, a reușit să impresioneze la Jocurile de la Atlanta, unde a stabilit un record mondial la 200 m, care a rezistat până la Usain Bolt la Jocurile de la Beijing din 2008. Cu bustul său drept și nemișcat, mișcările regulate ale brațelor care amintesc de niște pistoane, pașii rapizi și ritmici, Johnson a devenit un simbol al vitezei și al puterii.

Sursa: România Liberă