Revolta fermierilor din Lungulețu: Un conflict pe tema apei pentru irigații
Într-o discuție recentă la Antena 3 CNN, ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a abordat problema fermierilor din Lungulețu, care s-au revoltat împotriva reglementărilor privind utilizarea apei din Dâmbovița pentru irigații. Acuzațiile de „furt” de apă din râu au stârnit un val de nemulțumire în rândul agricultorilor, care se plâng de restricțiile impuse.
Declarațiile ministrului Mediului
Ministrul Buzoianu a subliniat importanța gestionării corecte a resurselor de apă, evidențiind că „apa e o resursă limitată”. Aceasta a propus ca agricultorii să declare exact cantitatea de apă pe care o utilizează și să plătească o sumă simbolică, sub 10 lei pentru 1000 de metri cubi, pentru apa de suprafață. „E vorba de sume foarte mici, dar e important să știm câtă apă se ia de acolo”, a spus ea.
Întâlnirile cu agricultorii
Conform declarațiilor oficiale, au avut loc întâlniri cu reprezentanții agricultorilor, care au convenit să respecte reglementările. „Legea e făcută ca să fie respectată”, a adăugat Buzoianu, subliniind rolul acesteia în gestionarea resurselor de apă. De asemenea, aceasta a menționat că autoritățile de control vor efectua verificări pentru a asigura respectarea legii.
Promisiuni și controverse
Întrebată despre posibile subvenții pentru apa utilizată de agricultori, Buzoianu a declarat că nu există discuții în acest sens, lăsând astfel loc pentru interpretări și speculații. „Noi nu ne ocupăm de subvenții pentru Agricultură”, a precizat aceasta, făcând referire la Ministerul Mediului.
Reacțiile fermierilor
Fermierii din Lungulețu s-au arătat nemulțumiți de restricțiile impuse, afirmând că „apa e de la Dumnezeu” și că nu ar trebui să fie considerată o proprietate a statului. Revolta a fost alimentată de verificările efectuate de autorități, care au dus la o intensificare a tensiunilor între agricultori și oficiali.
Consensul și viitorul irigațiilor
După discuțiile dintre oficiali și fermieri, s-a ajuns la un consens privind realizarea de irigații, agricultorii urmând să încheie contracte pentru apa utilizată. Aceștia vor plăti o sumă modică, cu posibilitatea de decontare a costurilor pe energie și combustibil. Totuși, întrebările rămân: cât de sustenabilă va fi această soluție și cum va afecta viitorul agriculturii din zonă?
Conflictul din Lungulețu este un exemplu elocvent al provocărilor cu care se confruntă agricultorii români în fața reglementărilor de mediu tot mai stricte, dar și al necesității de a găsi un echilibru între protecția resurselor naturale și nevoile economice ale fermierilor.
Sursa: Antena 3