Startul unei lupte politice: Campania electorală pentru alegerile parlamentare
Începând cu vineri, la ora 00,00, și până pe 30 noiembrie, la ora 7,00, partidele, alianțele și candidații independenți se luptă pentru un loc în noul Legislativ. Misiunea lor? Să convingă electoratul să le acorde votul pe data de 1 decembrie. Candidaturile pentru parlamentare depuse în circumscripțiile electorale din țară au rămas luni definitive. Fiecare competitor electoral are libertatea de a alege modalitatea de a transmite mesajul către alegători – de la afișe, sloganuri sau campania în online, la întâlnirea cu cetățenii.
Reguli stricte pentru afișajul electoral
La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, primarii le asigură competitorilor electorali panouri distincte de cele amplasate pentru afișajul electoral la alegerile pentru președintele României din acest an. Pe un panou electoral, fiecare partid politic, alianță politică sau organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, precum și candidații independenți pot aplica cel mult două afișe electorale. Afișele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat sunt interzise, precizează Biroul Electoral Central.
Asigurarea integrității materialelor de propagandă electorală
Integritatea panourilor, afișelor electorale și a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locuri autorizate este asigurată de primar, cu sprijinul poliției locale sau, în localitățile unde poliția locală nu este constituită, cu sprijinul efectivelor Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, este interzisă utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaților, precum și cu alte referiri la competitorii electorali.
Interdicții clare după încheierea campaniei
Potrivit Biroului Electoral Central, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei. Prin continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei se înțelege: afișarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip care se referă la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024; difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024 în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate; sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților.
În Camera Deputaților sunt în prezent 330 de parlamentari, iar la Senat – 136
În această perioadă se desfășoară și campania prezidențială, începută în urmă cu o săptămână. În perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale și până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen și participanții la acestea nu pot derula acțiuni de propagandă electorală. Este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii și recompense de orice gen pentru participarea la vot.
Sursa: Antena 3