Cetățenii UE de pretutindeni au de votat 720 de eurodeputați.
Alegerile europarlamentare încep astăzi în mod oficial și vor dura până duminică. Cetățenii din toate țările Uniunii Europene au de ales în total 720 de eurodeputați, cu 15 mai mulți decât în actuala legislatură.
La alegerile europarlamentare se poate vota de oriunde atât timp cât sunteți înscriși electorale suplimentare. Mai mult decât atât, puteți verifica dacă sunteți înscriși pe liste pe site-ul elections.europa.eu.
Spre exemplu, pot vota inclusiv cei din Noua Zeelandă, din Australia sau din Statele Unite, nu doar cei care locuiesc într-o țară membră a Uniunii Europene.
Primii care vor merge astăzi la urne sunt olandezii. Olanda este urmată mâine de Irlanda și sâmbătă de cei din Letonia, Malta și Slovacia.
În Cehia, urnele vor fi deschise vineri și sâmbătă, în timp ce în Italia se va vota sâmbătă și duminică.
Celelalte 20 de țări ale Uniunii Europene, printre care și România, vor organiza alegerile europene duminică, pe 9 iunie, odată cu alegerile locale.
De altfel, aceasta este o premieră, pentru că nu au mai fost niciodată alegeri comasate până acum.
Românii care în ziua alegerilor nu vor fi în țară, vor putea să voteze la orice secție deschisă de autorități.p
În străinătate vor fi deschise 915 puncte, cele mai multe deschise vreodată, și cu 80 de secții mai multe decât cele înființate la alegerile prezidențiale din 2019. Cele mai multe vor fi în statele cu comunități mari de români, cum ar fi Italia, unde vor fi deschise 148 de secții, în Spania 146 de secții, iar în Marea Britanie,103 secții.
Pentru a vota într-una dintre aceste secții alegătorii au nevoie de buletin sau pașaport.
În schimb, nu vor fi organizate secții de votare pentru români în Ierusalim, Odessa, Afganistan și Mali.
Sursa: Antena3