octombrie 8, 2024
Politica

Cine câştigă consecințele războiului?

Cine castiga consecintele razboiului

Scopul războiului din Gaza

Desigur, în declarațiile oficiale, scopul războiului este prezentat ca fiind distrugerea organizației teroriste Hamas. Realitatea contrazice acest lucru, au trecut aproape trei luni de la atacul inițial și majoritatea analiștilor consideră că Hamas nu a suferit pagube semnificative, și-n plus, ostaticii luați de către aceștia nu au fost încă recuperați. De fapt, încă nu ni s-a explicat în mod credibil cum a avut operațiunea inițială Hamas atât de mult succes, având în vedere capabilitățile militare și de intelligence ale Israelului, iar acum reiese clar este că scopul principal al operațiunilor combinate este legat de exodul și epurarea etnică a palestinienilor din fâșia Gaza.

Consecințele războiului: cine câștigă?

Este evident că atât SUA, cât și Israelul au foarte mult de suferit din cauza acestui război, pe toate planurile geopolitice posibile. S-a demonstrat și că SUA nu poate controla Israelul, ba chiar că relația este taman inversă. Cel mai clar a fost acest control invers atunci când Israelul a atacat, fără înștiințarea americanilor, ambasada iraniană din Siria la 1 aprilie, vrând să provoace astfel extinderea conflictului și introducerea directă a americanilor pe câmpul de luptă. Acest lucru s-a și întâmplat, având în vedere că jumătate din rachetele din atacul iranian de la 14 aprilie au fost doborâte de americani, nu de către israelieni.

În mod consecutiv, americanii au arătat apoi că nu mai dețin controlul asupra relațiilor internaționale globale. La ultimul vot ONU, doar șapte state mici au votat alături de SUA și Israel împotriva conferirii statutului oficial ONU statului palestinian. Conflictul din Gaza este însă împotriva intereselor americanilor, care încearcă de ani buni să se concentreze pe China, de la faimosul anunț „pivot to Asia” al lui Obama de acum 12 ani. Astfel SUA rămân blocate în conflictele din Gaza și Ucraina, războaie care consumă resurse uriașe, fără a oferi însă soluții favorabile și trainice.

În plus, americanii nu mai pot acum nici să concureze pentru influență în lumea arabă cu Rusia și China. Rușii s-au impus de mult timp ca apărători ai palestinienilor, pe lângă armele pe care le trimit de decenii în lumea arabă, tocmai au semnat un acord cu ministerul palestinian de Sănătate pentru a oferi ajutor medical victimelor, în condițiile în care americanii nu reușesc să trimită ajutor sau să evacueze răniții de câteva săptămâni. Chinezii, pe de altă parte, vor să se impună din nou ca pacificatori globali. După ce anul trecut Beijing a mediat un tratat de pace între Iran și Arabia Saudită, a reunit Egiptul și Etiopia în BRICS+ și a propus tratate de pace pentru Rusia și Ucraina, acum se concentrează pe rezolvarea conflictului din Gaza. Luna trecută, Hamas și Fatah, cele două facțiuni rivale palestiniene, s-au întâlnit la Beijing, iar săptămâna aceasta a avut loc forumul Sino-Arab la Beijing, unde Xi Jinping s-a întâlnit cu liderii statelor arabe, iar războiul din Gaza este primul pe agendă. Aceasta este o întâlnire importantă, având în vedere că toate statele arabe (22) sunt parte din BRI, iar China a construit deja mai mult de 200 de proiecte în lumea arabă.

Sursa: https://www.incisivdeprahova.ro/2024/06/03/consecintele-razboiului-cine-castiga/