Excluderea Rusiei și Belarusului de la Sesiunea Parlamentară a OSCE: Un pas spre securitate sau un act de provocare?
Într-un act fără precedent, autoritățile române au luat decizia de a interzice participarea delegațiilor din Federația Rusă și Belarus la cea de-a 31-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a OSCE. Această decizie a fost anunțată de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în cadrul sesiunii găzduite de Parlamentul României. „Misiunea noastră este securitatea și cooperarea. Cine subminează în mod activ și deliberat securitatea în Europa, nu poate avea pretenția să participe la această Adunare”, a declarat Ciucă.
Acțiuni și inacțiuni ce pot defini viitorul regiunii
Ciucă a subliniat faptul că anul în curs este unul critic atât pentru războiul din Ucraina, cât și pentru viitorul democrației și al ordinii internaționale bazate pe reguli. Potrivit președintelui Senatului, acțiunile sau inacțiunile noastre vor avea un impact semnificativ asupra viitorului regiunii. Orice ezitare poate prelungi conflictul din Ucraina și, prin urmare, trebuie să ne mobilizăm pentru a ajuta Ucraina.
Importanța sprijinului internațional pentru Republica Moldova
În discursul său, Nicolae Ciucă a reiterat necesitatea de a consolida sprijinul internațional pentru Republica Moldova, subliniind relevanța formatelor multilaterale și a dialogului în rezolvarea conflictelor și adaptarea la contextul actual.
Crize și amenințări interconectate: O lume în schimbare
Conform lui Ciucă, ne aflăm la intersecția unei multitudini de crize și amenințări care se potențează reciproc, pe toate cele trei dimensiuni ale acțiunii OSCE: politico-militară, economică și de mediu, respectiv umană. În plus, războiul nu se desfășoară doar pe câmpul de luptă, ci și pe terenul dezinformării, manipulării și propagandei, care alimentează discursul de ură, extremismul și radicalismul.
Viziunea pe termen lung: Un ‘deceniu al securității’
Ciucă a subliniat necesitatea unei viziuni pe termen lung, propunând ideea unui „deceniu al securității”, care să includă răspunsuri coerente la toate crizele prezentului și viitorului. Acestea includ amenințări de la securitate la pericolul extremismului și impactul conflictelor asupra economiilor, mediului și oamenilor, de la declinul demografic la provocările generate de migrație. La acestea se adaugă incertitudinile care vin din dezvoltarea noilor tehnologii, în special a inteligenței artificiale.
Sursa: Antena 3