Legea care schimbă regulile jocului: Copiii, actori principali în deciziile statului român
Într-o mișcare surprinzătoare și fără precedent, Parlamentul României a adoptat un proiect de lege care va schimba modul în care se iau deciziile la nivel de stat. Începând cu anul 2025, instituțiile cheie ale statului, inclusiv Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul și autoritățile administrației publice locale, vor trebui să organizeze anual cel puțin o sesiune de consultări cu copiii. Da, ați citit bine. Copiii vor avea un cuvânt de spus în procesele decizionale din administrația publică centrală și locală.
Decizii cu impact asupra copiilor, luate cu participarea acestora
Proiectul de lege prevede ca aceste consultări să conste în organizarea unui eveniment sau a unei activități dedicate, în care să se asigure un cadru de dialog protejat și care încurajează participarea în ceea ce privește temele de interes pentru copiii. Instituțiile menționate vor trebui să planifice un mecanism dedicat de consultări cu copiii în ceea ce privește temele de interes pentru aceștia. Acest mecanism va fi activat în funcție de activitățile și deciziile respectivei instituții, în măsura în care acestea sunt relevante pentru problematica drepturilor copilului.
Transparență și implicare activă: Copiii, parteneri în procesul decizional
În plus, instituțiile statului vor trebui să publice pe paginile proprii de internet, într-un limbaj accesibil pentru copii, prezentarea generală a instituției, precum și obiectivele anuale privind activitățile dedicate și oportunitățile de implicare a copiilor. Conținutul paginilor de internet cu limbaj accesibil pentru copii se elaborează în consultare cu copiii, prin implicarea acestora în proces și cu asigurarea faptului că limbajul și conținutul sunt adaptate, adecvate și atractive pentru copii.
Responsabil pentru realizarea procesului de participare a copiilor
Pentru a asigura reprezentativitatea și diversitatea opiniilor copiilor în consultările organizate, instituțiile statului vor desemna un responsabil pentru realizarea procesului de participare a copiilor. Responsabilul va colabora cu unitățile de învățământ preuniversitar, organizațiile societății civile, inclusiv cele de tineret, cu organizații internaționale și alte entități relevante pentru a identifica și încuraja participarea unui spectru larg de copii, inclusiv a celor din medii defavorizate sau care aparțin minorităților naționale.
Un ghid pentru consultările cu copiii
În termen de 120 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție va elabora și propune spre adoptare, prin ordin al ministrului Familiei, un ghid privind organizarea și desfășurarea consultărilor cu copiii de către autoritățile publice centrale și locale.
Inițiatorul proiectului
Inițiatorul acestui proiect de lege este Natalia Intotero, ministrul Familiei, în calitate de deputat, și este susținut de 40 de deputați de la PSD și un deputat al PNL. Proiectul a fost adoptat și de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz.
Sursa: Antena3