Controversa „Primele de Pensionare” de 35.000 de Euro: O Decizie a Curții Constituționale care Stârnește Îngrijorări
Curtea Constituțională a României a emis un comunicat de presă în care clarifică situația controversată legată de primele de pensionare ce urmează să fie acordate judecătorilor care își încheie mandatul. Aceasta a fost o reacție promptă la speculațiile apărute în spațiul public, în contextul în care trei judecători de la CCR se pregătesc să primească echivalentul a șase indemnizații lunare, o sumă totalizând aproximativ 35.000 de euro.
Clarificările Curții Constituționale
În comunicatul său, Curtea a subliniat că niciunul dintre judecătorii a căror activitate se finalizează în luna iulie 2025 nu a solicitat sau primit vreo sumă de bani. Totuși, instituția a menționat că secretarul său a fost însărcinat să discute cu Ministerul Finanțelor pentru a analiza situația drepturilor stipulate în Legea nr. 47/1992.
Reacția CCR vine într-un moment în care opinia publică este din ce în ce mai sceptică față de cheltuielile instituțiilor statului, mai ales în contextul austerității financiare. Curtea a dorit să asigure transparența și să contracareze informațiile eronate care circulau.
Declarațiile Premierului Ilie Bolojan
Premierul Ilie Bolojan a fost întrebat despre aceste prime de pensionare în contextul unui pachet de măsuri fiscale de austeritate. Răspunsul său a fost clar: „Nu mai avem bani în plus”. Bolojan a subliniat că, deși prevederile legale există, moralitatea acestora este discutabilă în condițiile actuale ale bugetului. El a sugerat că, în lipsa fondurilor necesare, judecătorii ar trebui să se încadreze în bugetul disponibil, având în vedere că rectificările bugetare vor fi inevitabil negative.
Contextul Legal și Implicațiile Financiare
Articolul 71, alineatul 5, din Legea de organizare și funcționare a CCR stipulează că judecătorii au dreptul la plata a șase salarii nete la finalizarea mandatului. Această prevedere a fost aplicată tuturor judecătorilor din trecut, dar acum se confruntă cu un val de critici în contextul austerității actuale.
Judecătorii care își încheie mandatul, respectiv Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga, ar urma să primească fiecare suma de 180.000 de lei, echivalentă cu cele șase indemnizații, ceea ce ridică întrebări despre sustenabilitatea acestei practici în fața dificultăților economice cu care se confruntă România.
Reacții din Spațiul Public
Discuțiile despre primele de pensionare ale judecătorilor au generat un val de reacții în rândul cetățenilor, mulți considerând că aceste sume sunt imorale, având în vedere că sistemul bugetar se află într-o situație precară. Criticii subliniază că, în fața tăierilor bugetare și a restricțiilor financiare, astfel de beneficii nu mai sunt justificate.
În concluzie, controversa privind primele de pensionare ale judecătorilor CCR ilustrează nu doar problemele financiare cu care se confruntă România, ci și percepția publicului asupra echității și moralității cheltuielilor publice. Rămâne de văzut cum va evolua această situație și ce măsuri vor fi luate pentru a răspunde preocupărilor cetățenilor.
Sursa: Antena 3 CNN