Șatra și politica: Cum se intersectează destinele președinților cu marii lideri ai comunității rome?
În anii ’70, filmul „Șatra” a deschis ochii lumii asupra comunității rome, o comunitate adesea prigonită, dar admirată în secret pentru sângele fierbinte, muzica pasională și femeile cu bani de aur în păr. În România, fascinația pentru această cultură a mers atât de departe încât destinele președinților s-au intersectat în mod frecvent cu marii lideri ai comunității rome.
Moartea regelui Florin Cioabă: Un moment de răscruce în relația dintre politicieni și comunitatea romă
Când regele Florin Cioabă a murit în august 2013, președintele Traian Băsescu a mers personal la priveghi, iar știrea cu moartea regelui și imaginile cu orașul blocat au împânzit presa mondială. Mii de persoane s-au adunat în Sibiu pentru înmormântarea lui Florin Cioabă, auto-intitulatul Rege al Romilor. Acest eveniment a subliniat importanța comunității rome pentru politicienii români.
Sibiu: Un oraș cu dublă semnificație pentru romi
Sibiu, orașul care a devenit „prezidențial” în ultimii 10 ani, este considerat de o parte dintre romi și un oraș regal. În urma lui Florin Cioabă au rămas doi fii, dintre care Dorin Cioabă a primit titlul de Rege Internațional al Romilor. Cu toate acestea, nu toți membrii comunității îl recunosc în această poziție, ceea ce a dus la o divizare a etniei.
Politica și tradiția: Cum se împletesc în comunitatea romă?
Discuțiile despre politică și alegeri se desfășoară adesea în contexte tradiționale, cum ar fi biserica sau șezătorile. Dorin Cioabă, de exemplu, ne-a invitat la biserică, unde este și pastor al unei comunități penticostale. După slujbă, am fost conduși la muzeul tradiției romilor, unde femeile au recreat un fel de șezătoare cum se făcea la șatră, și unde am dezbătut puțină politică.
Provocările modernității: Cum se menține legătura cu tradiția în comunitatea romă?
În ciuda fascinației pentru lucrurile moderne și hainele de firmă, membrii comunității rome, în special femeile, se luptă pentru a menține tinerii în conexiune cu tradiția. Dorin Cioabă, mândru de rădăcinile sale, ne-a arătat o fotografie de la întâlnirea sa cu regele Charles, un moment pe care îl consideră o filă importantă în istoria romilor.
Dialogul cu președinții: O tradiție sau o necesitate?
Conform lui Dorin Cioabă, toți președinții au venit la ceas de taină, pentru un ceai sau o discuție. Cu toate acestea, el a criticat președintele Iohannis pentru refuzul de a dialoga cu comunitatea romă, susținând că acesta a fost singurul președinte care a refuzat orice fel de dialog cu comunitatea romă.
Sursa: Antena 3