Alertă culturală: Craiova devine scena meșteșugurilor tradiționale românești!
În perioada 25-27 octombrie, Piața „William Shakespeare” din Craiova se transformă într-un veritabil carnaval al tradițiilor românești. A XLV-a ediție a Târgului Meșterilor Populari, organizat de Muzeul Olteniei Craiova, reunește circa 40 de meșteri populari din cele mai importante zone etnografice și geografice ale României, inclusiv Dolj, Mehedinți, Vâlcea, Olt, Argeș, Cluj, Harghita, Gorj, Suceava, Sibiu, Bacău și multe altele.
Un reper identitar în existența Craiovei
Târgul Meșterilor Populari de la Craiova, aflat la cea de-a 45-a ediție, este mai mult decât o simplă expoziție cu vânzare în aer liber și demonstrații ale meșterilor populari. Este o ocazie unică pentru publicul craiovean de a se conecta cu rădăcinile culturale, de a admira creativitatea artizanilor tradițiilor populare românești și de a înțelege valențele cultural-educative ale obiectelor populare expuse. Este o formă de regăsire, de corespondență cu prezentul, dar și cu trecutul și viitorul.
Un târg cu un program generos
Organizatorii au planificat un program generos pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică (25, 26, 27 octombrie), care se desfășoară zilnic, în intervalul orar 08.00 și 20.00. Publicul va avea ocazia să descopere o diversitate impresionantă de meșteșuguri, de la ceramistă, sculptură în os și lemn, iconografie pe lemn și sticlă, până la tricotaje, țesători în lână, bumbac, borangic, păr de capră, papură, pănușă, sticlari, creatori de costume populare și țesături interioare, producători apicoli și de bunătăţi tradiţionale.
Un târg al meșteșugurilor populare cu valoare estetică și funcțională
De la ceramică la costume populare, de la obiecte casnice la textile, de la împletituri la icoane pe lemn și sticlă, de la scoarţe ţărăneşti la piese de port, de la tablouri lucrate în tehnica goblenului la produse alimentare tradiţionale, vizitatorii vor avea ocazia să descopere și să achiziționeze obiecte populare cu valoare estetică sau funcțională. De asemenea, publicul va avea ocazia să guste din bunătățile tradiționale, precum dulciuri de casă, brânzeturi și afumături de Sibiu.
Un eveniment cultural cu o dimensiune educativă
În cadrul evenimentului, publicul va avea ocazia să descopere meșteșuguri din zona Olteniei incluse pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității- U.N.E.S.C.O., precum olăritul și țesutul. În plus, meșterii populari vor oferi demonstrații și vor prezenta tehnicile tradiționale de realizare a ceramicii de Horezu, a scoarței și a cămșii cu altiță. Prin obiectele pe care le cuprinde, Târgul Meșterilor Populari este, până la urmă, o prelungire a ideii de muzeu, fiind în același timp o instituție cu rol educativ, informativ și formativ.
În cadrul festivității de premiere ce va avea loc sâmbătă, 26 octombrie, ora 12.00, în Piața „William Shakespeare”, vor fi acordate două premii, „Trofeul Târgului„, oferit de Consiliul Județean Dolj, și Premiul „Cetatea Băniei”, acordat din partea Primăriei Municipiului Craiova, ambele în valoare de 1000 lei.
Târgul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, Consiliul Local și Primăria Municipiului Craiova, Teatrul pentru Copii și Tineret Colibri Craiova, Secția de Folclor și Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti” și Ansamblul de dansuri „Maria Tănase”.
Sursa: TopSecretCraiova.ro