Elena Lasconi intră în cursa prezidențială: o candidatură plină de controverse
Elena Lasconi, lidera USR, și-a oficializat candidatura la alegerile prezidențiale din mai 2025, depunându-și dosarul la Biroul Electoral Central. Declarațiile sale, marcate de un ton combativ și pline de promisiuni, au atras atenția opiniei publice și au stârnit numeroase reacții în rândul colegilor de partid și al susținătorilor politici.
Într-un discurs susținut la sediul BEC, Lasconi a subliniat provocările vremurilor actuale și a făcut apel la responsabilitatea alegătorilor. „Fiecare vot mă obligă să fac ceea ce este drept în aceste vremuri complicate. Nu sunt perfectă, dar am curajul să fac dreptate”, a spus aceasta, subliniind că a învățat din greșelile trecutului și că dorește să rămână conectată cu cetățenii. „Vin dintre voi”, a adăugat ea, încercând să consolideze legătura cu electoratul.
Confruntarea cu susținătorii lui Georgescu și mesajele pentru colegi
Lasconi a abordat direct subiectul legat de susținătorii fostului candidat Călin Georgescu, despre care a afirmat că reprezenta „un pericol pentru România”. Aceasta a anunțat intenția de a organiza dezbateri cu aceștia, în încercarea de a câștiga încrederea lor. În același timp, a reiterat angajamentul său ferm față de valorile europene și parteneriatul strategic cu SUA, condamnând orice asociere cu „dictatura putinistă”.
Totuși, tensiunile din interiorul partidului nu au întârziat să apară. Vicepreședintele USR, Allen Coliban, a criticat-o public, cerându-i să se retragă din cursă din cauza scăderii în sondaje, de la 19% la 10% în doar trei luni. Lasconi a răspuns tranșant, afirmând că nu va ceda presiunilor și că „România are nevoie de politicieni puternici, nu fricoși”. În plus, a amintit de eforturile sale în revitalizarea USR, subliniind că partidul era „în groapă” atunci când a preluat conducerea.
O campanie marcată de conflicte și ambiții
Declarațiile Elenei Lasconi au scos la iveală nu doar ambițiile sale politice, ci și conflictul intern din cadrul USR. Criticile colegilor, precum și contextul politic tensionat, adaugă un strat suplimentar de complexitate candidaturii sale. În timp ce unii văd în ea o luptătoare hotărâtă, alții o consideră o figură polarizantă, incapabilă să unească partidul în jurul unei viziuni comune.
În acest peisaj tumultuos, rămâne de văzut cum va evolua campania Elenei Lasconi și dacă va reuși să își consolideze poziția atât în fața electoratului, cât și în cadrul propriei formațiuni politice. Alegerile prezidențiale din 2025 se conturează deja ca un test major pentru liderii politici din România, iar Lasconi pare hotărâtă să rămână în centrul atenției.