Un bilanț provocator: România și UE, o călătorie cu suișuri și coborâșuri
Consilierul prezidențial Klaus Iohannis, economistul Cosmin Marinescu, și-a împărtășit gândurile cu privire la evoluția României după aderarea la Uniunea Europeană. Într-o postare pe blogul său, Marinescu a subliniat importanța de a înțelege trecutul și prezentul pentru a anticipa viitorul și a evidențiat necesitatea unei schimbări de paradigmă în contextul noilor realități economice și sociale.
Uniunea Europeană: De la origini la o nouă paradigmă
Marinescu a subliniat că Uniunea Europeană a început ca un proiect de pace și solidaritate, cu o bază economică puternică. Cu toate acestea, UE se confruntă acum cu provocări economice și politice globale care amenință stabilitatea blocului și poziția sa în economia mondială. În plus, ascensiunea curentelor politice radicaliste și extremiste amenință stabilitatea politică a Uniunii.
O diversitate care schimbă dinamica
Uniunea Europeană cuprinde astăzi 27 de țări, fapt ce a schimbat semnificativ dinamica internă a blocului. Marinescu a subliniat că această diversitate necesită noi reglaje la nivelul construcției instituționale europene pentru a consolida coeziunea și sustenabilitatea în cadrul familiei europene lărgite.
Provocări și oportunități
Marinescu a subliniat necesitatea unei schimbări de paradigmă și a unei noi viziuni de dezvoltare la nivelul Uniunii Europene. A menționat că UE ar trebui să învețe din experiența țărilor din Europa de Est, care au trecut prin transformări instituționale și instabilitate politică, pentru a crea un aranjament superior capabil să răspundă ambițiilor Uniunii de a fi un actor relevant pe scena globală.
Confruntarea cu provocări majore
Marinescu a evidențiat provocările majore cu care se confruntă Uniunea Europeană, inclusiv îmbătrânirea demografică fără precedent și schimbările climatice. A subliniat că, fără o viziune economică pragmatică și eficientă, Europa riscă să se stingă demografic și să sufere pierderi de competitivitate.
În concluzie, Marinescu a subliniat necesitatea unei schimbări de paradigmă și a unei noi viziuni de dezvoltare la nivelul Uniunii Europene pentru a face față provocărilor actuale și viitoare.
Sursa: Antena3