ianuarie 20, 2025
Politica

Guvernul așteaptă scrisoarea de la Comisia Europeană

Guvernul asteapta scrisoarea de la Comisia Europeana

Guvernul României, în așteptarea unui verdict: 2,7 miliarde de euro în balanță

Guvernul României se află în situația de a aștepta cu sufletul la gură scrisoarea Comisiei Europene, un document esențial pentru primirea unei sume considerabile de 2,7 miliarde de euro. În acest document, Comisia Europeană va preciza care dintre jaloanele stabilite au fost îndeplinite și care dintre reformele propuse stagnează. Presiunea este enormă, Guvernul fiind pus în situația de a alege între creșterea impozitelor pentru întreprinderile mici și mijlocii sau riscul de a pierde fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Negociere și revizuire: Planul de Redresare pe masa discuțiilor

În plus, România are în plan să negocieze pentru a doua oară Planul de Redresare și să revizuiască anumite proiecte cu șanse mici de implementare. Printre acestea se numără și proiectul metroului de la Cluj. Discuțiile tehnice cu oficialii Comisiei Europene sunt programate pentru această săptămână, iar scrisoarea așteptată va analiza cererea de plată numărul 3 și va identifica jaloanele care nu au fost îndeplinite de România.

Neconformități și demisii: problemele cu numirile în companiile din energie

Unul dintre punctele sensibile care ar putea împiedica primirea fondurilor este legat de problemele cu numirile în companiile din sectorul energiei, dar și la nivelul Ministerului Transporturilor și al Secretariatului General al Guvernului. În cazurile în care numirile șefilor au fost neconforme, persoanele vizate au demisionat pentru a permite reluarea procedurii. Cu toate acestea, surse guvernamentale indică faptul că în companiile din energie, unde ministrul a solicitat demisia celor numiți neconform legii, aceștia au refuzat să demisioneze.

Impozite mai mari pentru IMM-uri sau pierderea a 300 de milioane de euro

Oficialii români sunt, de asemenea, puși în situația de a decide dacă păstrează pragul actual pentru IMM-uri, care este de 500.000 euro, sau dacă îl scad la 88.500 euro, așa cum cere Comisia Europeană. Această decizie ar putea însemna taxe mai mari pentru firmele mici și mijlocii. În cazul în care Guvernul decide să nu scadă pragul, România riscă să piardă aproximativ 300 de milioane de euro.

Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență

În cadrul negocierilor la nivelul Guvernului, surse guvernamentale indică faptul că Executivul intenționează să renegocieze pentru a doua oară Planul Național de Redresare și Reziliență. În urma primei negocieri, au reușit să elimine pragul de 9,4% din PIB pentru plata pensiilor. A doua negociere vine cu schimbări la fel de importante, punând în discuție pragul pentru IMM-uri, tăierea proiectelor din domeniile educației și mediului (școli verzi și reîmpădurire) care nu sunt îndeplinite și eliminarea din PNRR a proiectului metroului de la Cluj.

Sursa: Antena3