Elena Lasconi: „Trădarea și jocurile de culise din USR”
Într-un interviu acordat recent, președinta USR, Elena Lasconi, a dezvăluit detalii șocante despre tensiunile interne din partid și despre modul în care deciziile sunt luate de un grup restrâns de membri ai conducerii. Ea a acuzat liderii USR de manipulare și a declarat că partidul riscă să nu mai intre în Parlament la viitoarele alegeri. Potrivit acesteia, deciziile nu sunt luate democratic, ci de un cerc restrâns format din Ionuț Moșteanu și Dominic Fritz, care controlează „obedienții” lor.
Lasconi a criticat dur ceea ce ea numește „miercurea trădării”, făcând o analogie cu episodul biblic al trădării lui Iuda. În viziunea sa, această zi simbolizează momentul în care interesele personale și jocurile de culise au prevalat asupra valorilor democratice ale partidului. Ea consideră că deciziile luate de Biroul Național sunt nestatutare și ilegale, cerând anularea tuturor hotărârilor care i-au blocat accesul la finanțarea campaniei electorale.
„Sistemul a intrat în USR”
Elena Lasconi a sugerat că un „sistem” format din oameni care au controlat ani de zile funcții-cheie în stat s-a infiltrat în USR. Ea a explicat că acest „sistem” este format din rețele de influență care decid bugete, numiri și direcționează fonduri, indiferent de partidul aflat la putere. Potrivit acesteia, acești actori din umbră joacă în aceeași echipă, indiferent de sigla politică, și încearcă să controleze deciziile din interiorul partidului.
Lasconi a afirmat că nu face parte din acest cerc și că tocmai independența sa a deranjat. Ea a menționat că presiunile asupra sa au început încă de anul trecut, când i s-a cerut să nu candideze la șefia partidului. Totuși, ea a refuzat, condiționând candidatura sa la prezidențiale de obținerea funcției de președinte al USR pentru a evita sabotajul în timpul campaniei electorale.
Nicușor Dan și refuzul de a primi delegația USR
În mijlocul acestor tensiuni, Elena Lasconi a relatat un episod recent în care o delegație a USR a încercat să se întâlnească cu Nicușor Dan, dar acesta a refuzat să îi primească. Ea a susținut că acest refuz ar fi fost motivat de teama de a nu afecta imaginea publică a lui Nicușor Dan. În același timp, Lasconi a criticat modul în care acesta a intervenit în scandalul intern al USR, acuzându-l că a pus presiune pe partid prin declarații publice.
Lasconi a subliniat că această situație a generat un val de simpatie în rândul electoratului, care a perceput acțiunile conducerii USR ca fiind o nedreptate. Ea a declarat că nu mai dorește sprijinul partidului în campania sa electorală, considerând că trădarea a distrus orice posibilitate de colaborare.
Blocaj financiar și acuzații de abuz
În prezent, Elena Lasconi se confruntă cu un blocaj financiar sever, neavând acces la fondurile partidului pentru campania sa electorală. Ea a catalogat această situație drept un abuz și o infracțiune, exprimându-și speranța că instanța îi va face dreptate. Lasconi a afirmat că nu poate utiliza nici măcar sume minime pentru promovarea pe rețelele sociale, ceea ce îi afectează semnificativ campania.
În ciuda acestor dificultăți, Lasconi a rămas optimistă, declarând că are sprijinul multor colegi din partid și al electoratului. Ea a criticat parlamentarii USR, pe care îi consideră deconectați de la realitățile și problemele oamenilor, subliniind că votul aparține cetățenilor, nu „șmecherilor”.
Un viitor incert pentru USR
Elena Lasconi a avertizat că aceste conflicte interne ar putea duce la irelevanța USR pe scena politică. Ea a cerut demisia celor 16 membri ai Biroului Național, pe care îi consideră responsabili de actuala criză. Potrivit acesteia, partidul trebuie să revină la valorile democratice și să își recâștige încrederea electoratului.
În concluzie, situația tensionată din USR scoate la iveală problemele profunde de leadership și integritate care afectează partidul. Declarațiile Elenei Lasconi pun sub semnul întrebării viitorul unei formațiuni politice care se prezenta ca o alternativă la vechile structuri de putere.