noiembrie 3, 2024
Politica

Israel – foc peste gaz

Israel foc peste gaz

În așteptarea păcii: speranțe deșarte și jocuri de putere în Gaza

Într-un univers ideal, am fi putut presupune că negocierile ar fi condus la eliberarea ostaticilor israelieni de către teroriștii Hamas, iar în schimb, Israelul ar fi eliberat un număr de prizonieri. Am fi putut spera că aceasta ar fi fost scânteia care ar fi aprins flacăra păcii în Gaza. Însă, realitatea este departe de aceste iluzii, cu forțele care se opun unui acord în Orientul Apropiat dovedindu-se a fi mai puternice. În acest joc de putere, scânteia păcii este mereu în pericol de a se transforma într-o vâlvătaie de conflict.

Analiza situației: Vocea experților și a aliaților

Concluziile nu sunt doar ale mele, ci sunt împărtășite de cei mai importanți analiști din lume atunci când se pronunță asupra situației din Israel. La fel, acestea sunt susținute și de principalii aliați ai Israelului. Ei susțin că o pace durabilă nu se poate realiza decât în condițiile puse în urmă cu aproape 80 de ani de rezoluția Organizației Națiunilor Unite: două state pe același teritoriu, Israel și Palestina.

Conformarea la rezoluție: o poveste cu două fețe

Israelul s-a conformat acestei rezoluții și și-a construit un stat. Însă, din motive care încă trebuie descâlcite, palestinienii, în loc să își construiască un stat, s-au rezumat la nivel de „autoritate”. Autoritatea Palestiniană a pierdut controlul asupra Gazei, care a căzut sub puterea absolută a organizației Hamas, detonând o bombă pe teritoriul Israelului.

Forțe externe: Mai mult gaz peste foc?

În timp ce numărul victimelor din Gaza crește exponențial, forțe externe, care se erijează în porumbei ai păcii, par să toarne mai mult gaz peste foc. Înainte de a stabili o soluție de pace în Gaza, trebuie să stabilim cine negociază cu cine și cine garantează o înțelegere. Poate un stat negocia cu o simplă organizație, care este și clasificată drept teroristă?

Drumul păcii: Un labirint global

Răspunsul la această întrebare nu este simplu și necesită o călătorie prin mai multe capitale ale lumii. Trebuie să trecem prin Washington, unde premierul Netanyahu a suferit un afront din partea democraților. Trebuie să trecem prin Beirut, unde Hezbollah, partidul la putere, este finanțat de Iran și finanțează la rândul său organizația Hamas. Trebuie să trecem prin Qatar, unde până zilele trecute s-a aflat reședința liderului Hamas. Trebuie să trecem prin Istanbul, unde liderul Hamas a fost primit cu deferență de către Recep Erdogan. Și, desigur, trebuie să trecem prin Iran, unde liderul Hamas a fost oaspete de onoare.

Sursa: TopSecretCraiova