ul cu creşterea masei monetare. În volumul Povestea banilor, autorul Charles Wheelan scrie că inflaţia nu este atât o creştere a preţurilor, cât o scădere a puterii de cumpărare a banilor. Inflația ridicată poate fi rezultatul unei economii supraîncălzite de consumul exacerbat al populaţiei. După un an 2020 în care restricţiile au permis oamenilor să economisească, aceştia s-au trezit cu un surplus de numerar sau au avut acces la credite ieftine, dorind să cheltuiască mai mult. În anul 2021, consumatorii au cumpărat bunuri și servicii în mod compulsiv, iar pe fondul cererii mari, producătorii şi prestatorii de servicii au majorat prețurile fie pentru că nu au putut să satisfacă cererea crescută, fie pentru că au avut de suferit din cauza deficienţelor lanţurilor globale de aprovizionare. Multe fabrici din Asia au funcţionat cu întreruperi din cauza pandemiei, ducând la un deficit de produse în diverse sectoare economice, unul dintre cele mai afectate fiind cel auto, care suferă şi acum din cauza lipsei semiconductorilor. Pe de altă parte, companiile pot majora artificial prețurile, realizând că își pot crește profiturile fără a pierde clienți. Pentru multe companii, anul 2021 a fost momentul în care au încercat să recupereze pierderile suferite în anul precedent, ca urmare a dezechilibrelor pieței.
Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova vă invită la deschiderea expoziţiei „Povestea obiectelor vechi”, care va avea loc joi, 4 aprilie 2024, ora 12.00, la sediul din Palatul Culturii Ploieşti, în Sala Coloanelor. Cu această ocazie, veți descoperi povești despre obiecte care au aparținut unor celebrităţi, au făcut parte din recuzita unor filme de excepţie sau sunt unicat, create cu măiestrie şi păstrate cu sfinţenie. Expoziţia rămâne deschisă publicului până pe data de 21 aprilie 2024, de marţi până duminică, între orele 9.00 – 17.00.
Sursa: https://www.incisivdeprahova.ro/2024/04/04/lucrarile-la-centura-orasului-comarnic-care-au-inceput-in-urma-cu-cinci-luni-se-desfasoara-intr-un-ritm-sustinut/