Criza politică și efectul ei asupra pieței de energie din România
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat recent importanța energiei în dezvoltarea economică a unei țări, cu un accent special pe situația geopolitică actuală. Acesta a evidențiat faptul că Federația Rusă a folosit energia ca o armă de șantaj împotriva țărilor din Europa Centrală și de Est de-a lungul decadelor, o strategie pe care o continuă și în prezent. În plus, a adăugat că există tehnici de război hibrid, inclusiv dezinformare, care sunt folosite și în România.
Preparativele României pentru iarna aceasta
Burduja a asigurat că România este pregătită pentru iarna ce urmează. Depozitele de gaz sunt peste 80% pline, există apă în lacurile de acumulare, iar rezerva de cărbune este de aproximativ 60%. În consecință, nu ar trebui să existe probleme în asigurarea necesarului de energie electrică și de gaze pentru iarna aceasta.
Importanța investițiilor în producția de energie
Ministrul a subliniat că România va importa energie electrică, un rezultat al lipsei de investiții în capacități de producție în ultimele trei decenii. Cu toate acestea, a menționat că acest lucru s-a schimbat în ultimul an și jumătate, cu atragerea de fonduri europene nerambursabile de 14 miliarde de euro. Aceste fonduri sunt investite în centrale oliene și solare, în grupuri pe gaz și în modernizarea infrastructurii de transport și distribuție.
Acuzațiile de dezinformare și necesitatea informării corecte
Burduja a criticat acuzațiile aduse de domnul Georgescu despre vânzarea lacurilor României către străini, denumindu-le „inepții”. A subliniat importanța informării corecte a publicului și a condamnat dezinformarea ca fiind dăunătoare. A atras atenția asupra gravității situației în care România a atras fonduri europene semnificative pentru investiții în sectorul energetic.
Riscurile pierderii investitorilor și consecințele sale
Ministrul a avertizat că mulți investitori privesc cu îngrijorare spre România și a subliniat pericolul de a pierde această oportunitate. Dacă aceasta se întâmplă, România nu va putea să producă suficientă energie, să-și reducă prețurile la facturi sau să garanteze securitatea și independența energetică a țării pentru cetățenii săi.
Sursa: Antena 3