noiembrie 3, 2024
Politica

Mircea Geoană despre paradoxul românesc: Oamenii nu trăiesc din dividende strategice.

Mircea Geoana despre paradoxul romanesc Oamenii nu traiesc din dividende strategice

Paradoxul Românesc: Prosperitate pe hârtie, dar realitatea e altceva

În ciuda aparentei prosperități naționale, românii se confruntă cu o realitate dură, potrivit secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Într-un interviu recent acordat lui Mihai Gâdea, după Summitul NATO de la Washington, Geoană a descris această situație contradictorie ca fiind „paradoxul românesc”.

Trăim cel mai bun moment din istoria națională, dar și cel mai fragil

„Este un paradox extrem de complicat și oamenii au dreptate. Pentru că nu trăiești din dividende strategice. Trăiești din pensie, din salariu, din munca ta, din business-ul tău. Trăiești în fiecare zi, trăiești cu o realitate, cu o administrație care de multe ori este mult prea agresivă față de proprii cetățeni. Și paradoxul românesc este că avem cel mai bun moment din istoria națională, fără îndoială. Dar și cel mai fragil moment al existenței acestei națiuni”, a declarat Geoană.

Emigrarea tinerilor și educația precară: simptome ale unei probleme interne

Geoană a subliniat că problema nu este una externă, ci internă. „Dacă astăzi unul din doi tineri din România aleg și să plece din țară și să nu fie acasă, înseamnă că avem o problemă internă, nu o problemă externă. Dacă astăzi avem 40% din copiii de la țară care la evaluarea națională nu iau nota 5, degeaba am olimpici și degeaba mă duc la NATO, degeaba mă duc la summit-uri. Degeaba mă duc la Consilii Europene dacă acasă lucrurile nu merg bine”, a adăugat el.

Hiperpolitizarea, principala cauză a disfuncției statului român

Geoană a identificat hiperpolitizarea ca fiind principala cauză a disfuncției statului român. „Eu cred că s-a ajuns la o severă disfuncție a statului român dintr-un motiv foarte simplu. Hiperpolitizarea acestui stat. Eu am văzut multe în viața mea și am cunoscut multe situații. Îmi cunosc și țara bine. Am văzut toate colțurile ei. Dar n-am văzut vreo țară, cred eu, în afară de țările, poate pe alte continente, în care s-a politizat atât de mult, până la ultima femeie de serviciu dintr-o școală de la țară e pe algoritm politic. Nu este ok”, a explicat el.

Speranța într-un viitor mai bun

În ciuda acestei situații, Geoană a exprimat speranța că România poate depăși aceste provocări. „Eu sunt convins că și în acest an românii și româncele vor ști să-și aleagă liderii potriviți și nu vorbesc acum de un singur lider, de lider la plural și cred că România se poate autodepăși și să dăm speranță, direcție și succes acestei nații”, a concluzionat el.

Sursa: Antena3