decembrie 12, 2024
Divertisment

Pentru a participa la diverse evenimente literare.

Pentru a participa la diverse evenimente literare

Expediția lui Zaharia Stancu în URSS: O privire asupra realității sovietice

În 1950, Editura pentru literatură și artă a Uniunii Scriitorilor din RPR oferea publicului larg o incursiune în URSS prin ochii lui Zaharia Stancu, în volumul „Călătorind prin URSS. Note și impresii de drum”. Stancu, în calitate de președinte al Uniunii Scriitorilor și „scriitor fruntaș”, a avut ocazia să călătorească de două ori în URSS în decursul unui an.

Scopul vizitelor lui Stancu în URSS

Prima vizită a fost prilejuită de aniversarea a 50 de ani a Teatrului de Artă din Moscova în octombrie-noiembrie 1948, iar a doua a fost ca invitat la comemorarea a 150 de ani de la nașterea lui Pușkin în iunie 1949. În această perioadă, autoritățile sovietice erau preocupate de a cultiva o imagine favorabilă a URSS în străinătate. În acest context, călătoriile lui Stancu în URSS au devenit vizite de documentare, în conformitate cu interesele URSS.

Popasul la Stalingrad

În cadrul celei de-a doua călătorii, Stancu a vizitat și Stalingradul. Însemnările sale despre Stalingrad, la șapte ani de la marea bătălie și la patru ani de la încheierea războiului, oferă o perspectivă unică asupra modului în care confruntarea de la Stalingrad era percepută în România, devenită colonie a URSS, dar și asupra Stalingradului sovietic.

O omisiune notabilă

Un aspect interesant de remarcat în scrierile lui Stancu este absența oricărei mențiuni despre prezența militarilor români printre „fiarele fasciste“ la bătălia de la Stalingrad. Este posibil ca acest subiect să fi fost tabu în RPR-ul anului 1950. Deși era scriitorul unei țări care a luptat împotriva rușilor la Stalingrad, Stancu nu se dezvăluie niciodată ca fiind parte a unui popor aliat cu nemții în 1942.

Reconstrucția Stalingradului

În ciuda eforturilor autorităților sovietice de a prezenta vizita ca o dovadă a efortului eroic de reconstrucție, Zaharia Stancu nu poate ascunde faptul că, la șapte ani de la bătălie, reconstrucția Stalingradului nu era spectaculoasă. Acest lucru este o dovadă incontestabilă a dificultăților economice cu care se confrunta URSS după război.

Sursa: Top Secret Craiova