Politico descifrează labirintul electoral românesc: Centrismul sau nationalismul, cine va triumfa?
Într-o analiză detaliată, jurnaliștii de la Politico încearcă să înțeleagă caleidoscopul electoral al României. Cu o paletă de candidați ce variază de la un fost șef adjunct al NATO la un fost huligan de stadion cu viziuni de extremă dreapta, alegerile din România sunt, fără îndoială, un spectacol politic. Însă, în acest teatru, două scenarii par să se contureze: menținerea unei perspective centriste și pro-europene sau o schimbare radicală spre politici naționaliste, care ar putea declanșa noi semnale de alarmă la Bruxelles.
De la polarizare la corupție: provocările alegerilor românești
Politico subliniază că românii se confruntă cu un climat politic ultra-polarizat, cu candidați acuzați de legături cu propagandiștii Kremlinului și alții care glorifică liderul fascist al țării din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. În acest context, candidații partidelor tradiționale se luptă să iasă în evidență, fiind însă afectați de o percepție publică negativă – corupție și clientelism. În ciuda problemelor de securitate, cum ar fi incursiunile frecvente ale dronelor rusești sau atacurile asupra vaselor cu grâne, acestea par să fie ignorate în cadrul dezbaterii politice generale.
Identitatea și etnocentrismul în politica românească
Identitatea românească, marcată de o combinație de credință ortodoxă și o limbă neo-latină, a fost un element definitoriu al statutului de outsider al României în regiunea Balcanilor, notează Politico. Aceasta a alimentat retorica etnocentrică a regimului fascist din Al Doilea Război Mondial, dar și a regimului postbelic al lui Nicolae Ceaușescu. În prezent, principalul subiect de dezbatere care domină alegerile pare să fie naționalismul sau crearea de non-probleme pentru a distrage de la problemele reale ale țării, afirmă expertul Rufin Zamfir, citat de Politico.
AUR și valul de extremă dreapta
În această zonă a naționalismului, eforturile sunt conduse de AUR, un partid de extremă dreapta care a intrat surprinzător în Parlamentul României în 2020. Liderul acestuia, George Simion, este descris de Politico ca un „fost activist de extremă dreapta devenit șef de partid” și a devenit cunoscut prin auto-declararea sa ca „președintele celor mulți” și prin afirmația că Holocaustul e o „problemă minoră”.
Scandaluri și narațiuni pro-fasciste: o nouă normă în politica românească?
În ciuda scandalurilor și narațiunilor pro-fasciste, acestea par să devină ceva obișnuit pentru politica românească. Dacă această tendință se va menține, România va atrage, cel mai probabil, și mai multă atenție internațională, dar din motive greșite, concluzionează analiza Politico.
Sursa: Antena 3