Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, la întâlnirile cu înalţii oficiali de la Doha, că „eforturile comune de pace și securitate în Orientul Mijlociu și dezvoltarea unor proiecte majore de investiții vor dezvolta constant relația între România și Qatar”.
„România este alături de Qatar pentru ca împreună cu partenerii cheie să sprijinim eforturile de pace și securitate în Orientul Mijlociu. Consolidarea dialogului politic și dezvoltarea intereselor comune pentru investiții în infrastructura de transport, noi tehnologii, digitalizare, energie și agricultură sunt argumente solide pentru dezvoltarea constantă a parteneriatului între România și Statul Qatar”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu la întrevederile cu înalții oficiali de la Doha.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a transmis în cadrul întrevederii cu Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani prim-ministru al Statului Qatar și ministru al afacerilor externe, interesul părții române pentru valorificarea potențialului semnificativ de cooperare care există între cele două țări.
„Printr-o cooperare bilaterală sectorială mai strânsă și mai dinamică între România și Qatar vom valorifica potențialul real al relațiilor noastre. Am venit în acest sens cu proiecte concrete în valoare totală de 15 miliarde de euro”, a declarat șeful Executivului român, referitor la discuțiile care au avut loc în cadrul întrevederii în plen a celor două delegații ale Guvernelor României și Statului Qatar.
Detaliile acestor proiecte din domenii strategice de interes reciproc precum infrastructura de transporturi, noi tehnologii și digitalizare, energie și agricultură au fost prezentate în cadrul întâlnirilor bilaterale și de către miniștrii care au făcut parte din delegația oficială română.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a evocat obiectivul comun de consolidare a dialogului politico-diplomatic bilateral, inclusiv în formatele de cooperare regională și multilaterală. În acest sens, șeful Executivului român i-a transmis omologului său din Qatar, Șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, care deține și portofoliul afacerilor externe, susținerea părții române pentru dezvoltarea relațiilor dintre Uniunea Europeană și Consiliul de Cooperare al Golfului, pentru avansarea discuțiilor privind facilitarea acordării vizelor de intrare în UE pentru cetățenii qatarezi, precum și pentru promovarea cooperării între partenerii cu expertiză în securitate din afara granițelor NATO, la nivelul Centrului de Instruire Regional pentru Operații de Sprijin al Păcii din Qatar.
În ceea ce privește situația actuală din Orientul Mijlociu, premierul Marcel Ciolacu a susținut necesitatea stringentă a eforturilor de pace, pentru restabilirea securității în regiune.
„România apreciază rolul de mediator asumat și echilibrat pe care Statul Qatar îl joacă în acest context și este pregătită să se ralieze eforturilor regionale și internaționale de a fi parte a unei soluții constructive care să evite extinderea conflictului în Orientul Mijlociu, iar rolul acesta a fost demonstrat recent de Statul Qatar în facilitarea negocierilor care au condus la eliberarea în siguranță a ostaticilor din Fâșia Gaza, inclusiv a unor persoane care dețin cetățenia română”, a evidențiat șeful Executivului român.
Material susţinut de PSD