decembrie 12, 2024
Diverse

Prin dezvăluirea adevărului științific prin experiment și argumente.

Prin dezvaluirea adevarului stiintific prin experiment si argumente

Demascărările în Știință – Un Joc Periculos

Într-o lume în care știința este adesea privită ca un bastion al adevărului și al obiectivității, demascărările în acest domeniu pot avea consecințe grave. Un exemplu edificator este articolul „Mai multă vigilență în munca de popularizare a științei” semnat de dr. C. Marcu, director adjunct al Institutului de Fiziologie al Academiei R.P.R., publicat în Scînteia din 31 mai 1952.

Știința și Ideologia

Articolul demască pe dr. Amelia Bernea pentru lucrarea sa, „Celula, cărămida corpurilor vii”, apărută în numărul 36, luna mai, 1952, al revistei Știință și tehnică pentru tineret. Autorul își începe argumentația plasând dezbaterile și controversele științifice în planul primejdios al luptei ideologice dintre socialism și imperialism. Într-o manieră tipică perioadei, el acuză concepțiile idealiste în biologie de a încerca să justifice misticismul și obscurantismul, argumentând că acestea sunt folosite de imperialismul americano-englez pentru susținerea planurilor sale criminale.

Demascarea Concepțiilor Științifice Imperialiste

În acest context ideologic, Marcu reamintește sarcinile oamenilor de știință din R.P.R. în demascarea concepțiilor științifice imperialiste. El consideră că este o datorie a acestora de a combate aceste concepții retrograde și dușmănoase, folosind descoperirile epocale ale biologiei sovietice ca argumente. El acuză articolul lui Bernea de a populariza concepțiile reacționare, antiștiințifice, ale reprezentanților idealismului în biologie.

Demascarea Publicațiilor

La final, Marcu trece la demascarea publicației Știință și tehnică pentru tineret, întrebându-se cum a fost posibil ca un articol de acest fel să fie publicat. El acuză revista de lipsă de vigilență și de responsabilitate, cerând sporirea spiritului de răspundere și creșterea vigilenței sale ideologice.

Concluzie

Episodul reprezintă un exemplu elocvent al modului în care știința poate fi folosită în scopuri ideologice, cu consecințe grave pentru cei care nu se conformează liniei oficiale. Este un memento al faptului că, în ciuda aparențelor, știința nu este imună la manipulare și la abuzuri.

Sursa: Top Secret Craiova