ianuarie 25, 2025
Politica

Protest masiv împotriva exploatării litiului în Serbia:mulțimea exprimă îngrijorări cu privire la acest lucru

Protest masiv impotriva exploatarii litiului in Serbiamultimea exprima ingrijorari cu privire la acest lucru

Belgradul în fierbere: Proteste împotriva exploatării litiului

Străzile Belgradului au fost martorele unei mișcări de protest masive împotriva exploatării litiului, cu mii de cetățeni care au luat cu asalt centrul orașului. Protestul, organizat de mișcări ecologiste din Serbia și susținut de opoziția pro-occidentală, a adunat o mare parte a populației care se opune planurilor de exploatare a acestui mineral valoros. Cu steaguri sârbești în mâini și bannere cu sloganuri anti-exploatare, protestatarii au cerut ca explorarea să fie mutată în alte locații, cum ar fi Germania.

Președintele Serbiei răspunde la proteste

În timp ce protestele se desfășurau, președintele sârb, Aleksandar Vucic, a făcut o declarație în care a asigurat cetățenii că planurile de lovitură de stat nu se vor concretiza. În același timp, Ministerul de Interne al Serbiei a anunțat reținerea a patru persoane suspectate de pregătirea unor violențe în cadrul mitingului. Vicepremierul Ivica Dacic a îndemnat la menținerea păcii și ordinii în timpul protestului.

Exploatarea litiului: oportunitate sau amenințare?

Pe de altă parte, președintele Vucic a menționat că se așteaptă la investiții străine directe de cel puțin 6 miliarde de euro în urma proiectului de exploatare a litiului, ceea ce ar putea conduce la o creștere semnificativă a PIB-ului. În cadrul discuțiilor, președintele a admis că compania Rio Tinto Sinfer ar putea începe exploatarea litiului în țară în 2028.

Proteste în rândul polițiștilor: Condiții de muncă extreme

În paralel cu protestele din Serbia, polițiștii de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța au ridicat vocea împotriva unor condiții de muncă extreme. Un model de program de lucru dezvăluit de reprezentanții Sindicatului Europol demonstrează încălcarea flagrantă a drepturilor angajaților și efectele devastatoare asupra sănătății lor fizice și mentale.

Ministerul Apărării Naționale răspunde la criza de ofițeri

Într-o încercare de a răspunde la criza de ofițeri din Armata Română, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a implementat recent modificări în normele privind încheierea contractelor pentru exercițiul profesiei de cadru militar. Noile reglementări permit acum și absolventelor Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” să semneze contracte cu MApN pentru o durată de 8 ani.

Sursa: IncisivdePrahova.ro