PSD avertizează: Nu ne permitem creșteri de taxe în următorii ani!
Într-un comunicat recent, Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat că, în urma unor discuții cu sindicatele și patronatele, s-a ajuns la concluzia că nicio taxă nu va crește în 2025. Cu toate acestea, comunicatul nu a abordat problema modificărilor fiscale care ar putea avea loc în anii următori, chiar dacă liderii PSD au sugerat în repetate rânduri trecerea la un sistem de impozitare progresivă.
Impozitul progresiv: O soluție pentru salariații cu venituri mici și medii?
Surse de la Antena 3 CNN au dezvăluit că în discuțiile cu sindicatele și patronatele s-a discutat despre impozitul progresiv, astfel încât cei cu salarii mari să fie taxați mai mult. În comunicatul PSD se menționează doar nevoia de a reduce „povara fiscală în special la nivelul salariaților cu venituri mici și medii”.
Propunerile sindicatelor și patronatelor: În așteptare
În perioada următoare, sindicatele și patronatele vor trimite propunerile lor scrise, care vor fi luate în considerare în elaborarea Programului de guvernare propus de PSD pentru legislatura 2025-2028. Discuțiile cu aceste entități au fost coordonate de prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu și de președintele Consiliului Național, Mihai Tudose.
Impozitarea progresivă: Exclusă în 2025, dar posibilă în 2026?
Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că „în 2025 este exclus” ca România să treacă la impozitarea progresivă. Cu toate acestea, el nu a exclus posibilitatea de a menține cota unică, lăsând deschisă posibilitatea introducerii impozitului progresiv în 2026.
Deficitul bugetar: O problemă majoră pentru România
Reducerea deficitului bugetar rămâne o problemă majoră pentru guvernul României. Guvernul urmează să trimită la Bruxelles un plan pentru reducerea deficitului bugetar care ar urma să se întindă pe 7 ani. Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a declarat că planul României de reducere a deficitului bugetar în următorii șapte ani va fi trimis la timp Comisiei Europene, până pe 15 octombrie.
Guvernul speră să convingă Comisia Europeană
Guvernul speră să convingă Comisia Europeană să accepte un deficit de aproape 8% din PIB în acest an. Potrivit Consiliului Fiscal, deficitul va fi de 8%, iar România înregistrează unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Uniunea Europeană. Potrivit rectificării bugetare adoptate la finalul lunii trecute, deficitul a fost majorat la 122,8 miliarde lei, 6,94% din PIB, de la 87 miliarde lei, 5% din PIB, cât prevedea legea bugetului adoptată la începutul acestui an.
Sursa: Antena 3