Scandalos! România, la coada Europei în privința pensiilor!
În ciuda promisiunilor politice, România se zbate la coada Europei în privința pensiilor. Potrivit datelor Eurostat, țara noastră alocă pentru plata pensiilor un procent din Produsul Intern Brut (PIB) mai mic decât media europeană. PSD, într-o încercare de a-și îmbunătăți imaginea, a promis măsuri pentru creșterea pensiilor și alinierea lor la media UE. Dar oare aceste promisiuni vor fi îndeplinite?
Investiții-record sau doar promisiuni deșarte?
Guvernul Ciolacu a promis investiții-record din 2023, de peste 101 mld. lei, pentru a susține majorarea pensiilor prin creșterea PIB. Un obiectiv ambițios, care ar aduce o creștere a PIB până la un maxim istoric de peste 1.600 mld. Lei. Dar aceste cifre vor rămâne doar pe hârtie sau vor deveni realitate?
Unde ne situăm pe harta pensiilor europene?
Potrivit datelor Eurostat, cu un nivel al cheltuielilor publice brute cu pensiile de 8,8% din PIB, România era în 2021 la peste 4 procente sub media europeană de 12,9%. În ciuda creșterii bugetului total pentru plata pensiilor la 8,64% din PIB în 2023, suntem încă departe de a ne alinia la standardele europene.
PSD și noua lege a pensiilor: o promisiune îndeplinită sau o strategie de imagine?
Noua lege a pensiilor, adoptată în noiembrie 2023, a fost prezentată de PSD ca un obiectiv major îndeplinit. Legea, validată de experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale, ar garanta sustenabilitatea pe termen lung a noului sistem de pensii. Dar oare această lege va avea efectele promise sau va fi doar o altă strategie de imagine?
Comparativ cu vecinii: România, mai mult sau mai puțin generoasă cu pensionarii săi?
În 2021, România a plătit pensii mai mari decât Ungaria, dar la jumătate față de Grecia. Cu 8,8% din PIB alocat pentru pensii, suntem peste Ungaria (7%), Bulgaria (7,8%), Slovacia (8,5%) sau Estonia (8,1%), dar la aproximativ jumătate din procentul alocat de Grecia (16,4%) și cu mult sub Italia (16,3), Austria (15%) sau Franța (14,9%).
Cine beneficiază de pensii în UE?
În 2021, puțin peste un sfert din populația UE (27,2%) beneficia de cel puțin o pensie. Cea mai mare categorie din UE o reprezintă pensiile pentru limita de vârstă, responsabile pentru 79,9% din totalul cheltuielilor cu pensiile. Urmează pensiile de urmaș, cu 12% din totalul cheltuielilor cu pensiile și pensiile de invaliditate (7,9% din cheltuieli).
Sursa: Antena3