Manipularea opiniei publice prin „cercetări sociologice”
Remus Pricopie, rectorul SNSPA și analist politic, a dezvăluit într-o postare pe pagina sa de Facebook o strategie de manipulare a opiniei publice prin intermediul așa-ziselor „cercetări sociologice”. Pricopie a subliniat discrepanța majoră dintre rezultatele sondajelor și rezultatele finale ale alegerilor, ridicând semne de întrebare cu privire la acuratețea și verificabilitatea acestor „cercetări sociologice”.
Exemple de manipulare prin sondaje
Pricopie a oferit ca exemplu un sondaj din iunie 2024, în care Partidul AUR era prezis să obțină 28% din voturi la alegerile europene. În realitate, rezultatele alegerilor au fost cu totul diferite, cu AUR obținând doar 4,93% la europarlamentare și 6,27% la alegerile locale. Un alt exemplu a fost un sondaj din octombrie 2024, care prevedea că AUR va obține 22% din voturi și că George Simion va obține 19% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Manipularea prin sondaje: un instrument periculos
Pricopie a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă manipularea prin sondaje, menționând că acest instrument poate chiar să producă efecte electorale dacă nu este combătut. El a subliniat faptul că aproximativ 20% dintre români ar putea fi influențați să voteze pentru „prieteni ai lui Putin” în București, în funcție de rezultatele acestor sondaje. Pricopie așteaptă alegerile prezidențiale și parlamentare pentru a infirma aceste „estimări sociologice”.
Acuzații de manipulare prin sondaje
În final, Pricopie a acuzat că Mircea Geoană și AUR folosesc în mod agresiv sondajele de opinie ca instrument de manipulare. El a subliniat necesitatea de a combate această practică pentru a asigura o prezentare echilibrată și neutră a faptelor și a punctelor de vedere, în conformitate cu principiile de etică și integritate jurnalistică.
Sursa: Antena 3