aprilie 29, 2025
Politica

Șansele suveraniștilor de a-l înlătura pe Iohannis.

Sansele suveranistilor de a l inlatura pe Iohannis

Un nou episod al jocului politic: suspendarea președintelui Klaus Iohannis

Într-o atmosferă politică tensionată, partidele extremiste, susținute de unii parlamentari ai USR, au relansat solicitarea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Aceasta reprezintă cea de-a treia încercare a opoziției de a iniția un astfel de demers, de această dată fiind susținută de 178 de semnături, peste pragul minim de 155 necesar. Liderul AUR, George Simion, a anunțat oficial acest pas, însă șansele unei reușite par să fie sub semnul întrebării.

Ilie Bolojan: „Este un non-sens instituțional”

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a calificat acest demers drept un „non-sens”, explicând că precedentele două încercări au eșuat din cauza unor erori procedurale și a retragerii unor semnături. De această dată, cererea îndeplinește toate criteriile pentru a fi supusă dezbaterii în plenul reunit al Parlamentului. Totuși, Bolojan a subliniat că acest demers are implicații instituționale complexe, mai ales în contextul apropierii campaniei pentru alegerile prezidențiale din mai 2025.

Conform procedurii, următorul pas va fi organizarea unui birou comun al celor două camere parlamentare, care va decide dacă cererea ajunge pe ordinea de zi. În continuare, se va stabili fie formarea unei comisii de investigare a acuzațiilor aduse președintelui, fie trimiterea cererii către Curtea Constituțională pentru un punct de vedere. Oricare dintre aceste variante va necesita timp, iar un eventual referendum ar putea coincide cu campania electorală, generând astfel un haos instituțional.

Mobilizarea electoratului sau stabilitate instituțională?

Ilie Bolojan a atras atenția asupra intențiilor politice din spatele acestei inițiative. El consideră că partidele semnatare încearcă să capitalizeze pe imaginea scăzută a președintelui, aflat la final de mandat, pentru a-și mobiliza electoratul. După un deceniu în funcție, Klaus Iohannis se confruntă cu o scădere a popularității, un fenomen comun pentru toți președinții României în această etapă a carierei lor politice.

Totuși, Bolojan a subliniat importanța menținerii stabilității instituționale în această perioadă critică. El a argumentat că demersul de suspendare nu ar avea un impact real asupra viitorului politic al țării, având în vedere că mandatul președintelui se încheie în mai puțin de 100 de zile. În schimb, el a avertizat asupra riscurilor unui asemenea joc politic, care ar putea afecta echilibrele instituționale și ar genera instabilitate în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale.

Un joc politic cu mize limitate

Analizând contextul, Bolojan a concluzionat că această inițiativă este mai degrabă un exercițiu de mobilizare electorală decât o acțiune cu șanse reale de succes. Partidele implicate par să urmărească consolidarea propriilor baze de susținători, utilizând criticile la adresa președintelui ca pe o platformă de campanie. Totuși, el a subliniat că orice joc politic are limite, iar prioritatea ar trebui să fie menținerea stabilității și a echilibrelor instituționale.

Într-un peisaj politic deja complicat, această nouă încercare de suspendare a președintelui ridică întrebări despre prioritățile și strategiile partidelor implicate. Rămâne de văzut cum va evolua această situație și ce impact va avea asupra viitoarei campanii electorale și a stabilității politice a țării.

Sursa: www.antena3.ro/politica/care-sunt-sansele-ca-suveranistii-sa-l-inlature-pe-klaus-iohannis-ajutati-de-usr-bolojan-este-un-non-sens-735705.html