Guvernul la final de mandat își arogă drepturi ce îi depășesc atribuțiile?
Blocul Național Sindical (BNS) a ridicat un semnal de alarmă în privința intenției Guvernului, aflat în ultimele săptămâni de mandat, de a adopta strategii cu impact semnificativ pe termen lung asupra direcțiilor economice și sociale ale României. Sindicaliștii se întreabă dacă un astfel de demers nu depășește limita responsabilităților instituționale ale unui guvern aflat la final de mandat și pun sub semnul întrebării legitimitatea sa de a lua decizii de acest tip.
Proiectele de lege anunțate de Guvern
BNS a menționat și proiectele de lege anunțate de Guvern, printre care se numără Strategia Națională pentru Industria de Apărare 2024-2030, Strategia națională pentru resurse minerale neenergetice, orizont 2035, modificarea Programului pentru dezvoltarea investițiilor în turism – Masterplanul investițiilor în turism, Strategia Națională de Supraveghere a Pieței 2024-2027 și Strategia Industriale a României 2024-2030. Toate aceste proiecte au fost inițiate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Strategiile propuse, lipsite de legitimitate?
Sindicaliștii susțin că strategiile propuse sunt lipsite de legitimitate, întrucât un guvern aflat în ultimele săptămâni de mandat nu ar trebui să adopte politici cu impact pe termen lung. Acestea vor modela direcțiile economice și sociale ale României, dincolo de propriul său orizont de guvernare și urmează a fi impuse unui guvern ce va intra în mandat peste doar câteva săptămâni.
Un guvern la final de mandat și legitimitatea deciziilor sale
În contextul în care actualul Guvern se află în ultimele săptămâni de mandat, având doar o perioadă limitată de responsabilitate instituțională, emiterea unor strategii pe termen lung ridică serioase semne de întrebare în privința legitimității. Strategiile de acest tip necesită o planificare solidă și un angajament de durată, care ar trebui asumat în mod explicit de către un guvern cu mandat complet, capabil să garanteze aplicarea măsurilor propuse și să asigure o continuitate coerentă în implementare.
Crearea politicilor pe termen lung, o responsabilitate a viitorului guvern?
BNS susține că crearea unor politici care vor reglementa direcția economică, industrială și de securitate pe o perioadă extinsă ar trebui lăsată în seama viitorului guvern. Acesta va avea o poziție mai solidă și legitimă pentru a decide prioritățile naționale, având mandatul acordat de electorat pentru a reprezenta interesele și necesitățile actuale ale societății. Aceasta asigură nu doar coerență și responsabilitate, ci și un grad necesar de acceptabilitate socială a măsurilor incluse în strategie.
Impunerea unor măsuri cu impact de durată
Blocul Național Sindical avertizează că impunerea unor măsuri cu impact de durată de către un guvern aflat la final de mandat poate afecta stabilitatea și predictibilitatea economică și socială a țării.
Sursa: Antena3