iulie 25, 2025
Politica

Tun imobiliar cu „clădirea fantomă” a Ministerului Economiei

tun imobiliar cu cladirea fantoma a Ministerului Economiei

Tun imobiliar la Ministerul Economiei: O clădire fantomă și un raport ascuns

Într-o dezvăluire șocantă, Radu Miruță, ministrul Economiei, a scos la iveală o situație scandalosă legată de o clădire a ministerului, care a fost închiriată ilegal timp de 18 ani. Această clădire, cunoscută acum drept „clădirea fantomă”, a fost descoperită în urma unei solicitări de închiriere pentru birouri, având în vedere că angajații ministerului nu aveau spațiu de lucru disponibil.

Încălcarea legii și abuzul de putere

Miruță a explicat că, în ciuda faptului că ministerul deținea clădirea din Șoseaua Olteniței, aceasta era folosită de o asociație privată care nu avea dreptul să o închirieze. „De 18 ani nu avea cum să nu se știe”, a declarat ministrul, subliniind că informațiile despre această situație au fost ascunse de către cei care ar fi trebuit să le gestioneze.

Raportul ținut la sertar

Un aspect alarmant al acestei afaceri este existența unui raport al Curții de Conturi, care a fost ignorat și „ținut la sertar”. Miruță a afirmat că acest raport a fost trimis către Parchet, care va stabili vinovăția și eventualele consecințe legale. Ministrul a promis că va lua măsuri imediate pentru evacuarea clădirii, având în vedere că aceasta a fost folosită fără autorizație și fără ca ministerul să încaseze vreun leu.

Un sistem corupt și lipsit de transparență

Miruță a detaliat cum asociația care a închiriat clădirea, autointitulată „Centrul de incubare a afacerilor”, a profitat de pe urma acestei situații, închiriind spațiile către diverse firme fără a avea dreptul legal de a face acest lucru. „A făcut contracte cu alte entități, 20-30 la număr, fără să aibă vreo legitimitate”, a explicat ministrul.

Prejudiciul și neregulile descoperite

Întrebat despre prejudiciul cauzat, Miruță a declarat că nu știe exact gradul de ocupare al clădirii, dar a menționat că prețurile chiriei variau între 240 și 4.800 de euro, în funcție de dimensiunea birourilor. De asemenea, clădirea nu era nici măcar listată în documentele oficiale ale ministerului.

Un sistem care trebuie schimbat

Acest scandal scoate la iveală o rețea de corupție și lipsă de responsabilitate în cadrul ministerului, unde directorii au fost complice la aceste nereguli. Miruță a subliniat că, de la preluarea mandatului, a descoperit numeroase abuzuri și risipă de resurse publice, inclusiv achiziționarea repetată a acelorași softuri și utilizarea necorespunzătoare a infrastructurii ministerului.

În concluzie, situația clădirii fantomă de la Ministerul Economiei ridică semne de întrebare cu privire la transparența și responsabilitatea în gestionarea bunurilor publice. Rămâne de văzut cum va reacționa justiția și care vor fi urmările pentru cei implicați în acest scandal.

Sursa:

Sursa: www.antena3.ro/politica/tun-imobiliar-cu-cladirea-fantoma-a-ministerului-economiei-miruta-raport-tinut-la-sertar-smecherii-rezolvau-cu-ministrul-753573.html