Cum le explică românilor Sorin Mititelu faptul că ASF merită să existe?
„Dacă s-a întâmplat ce s-a întâmplat, nu înseamnă că totul e greșit. Este absolut necesară asemenea instituție. piețele financiare sunt piețe complexe, piețe cu importanță, cu risc sistemic”.
Ce promite? ”Vom face tot ce este necesar pentru a schimba situația, în sensul de a nu mai se repeta niciodată ce s-a întâmplat până acum”.
Cine este noul vicepreședinte? Sorin Mititelu este vicepreședinte ASF responsabil de sectorul asigurărilor. Venit din mediul privat, fost CEO la BCR Asigurări (ianuarie 2014-iulie 2017), Sorin Mititelu a fost numit vicepreședinte ASF la finele anului trecut, la propunerea PSD.
Alte teme din interviu
Sorin Mititelu explică situația primelor plătite de oameni, cauzele falimentelor și creșterii prețurilor RCA. Cum vede modificarea legii RCA, ca să scadă prețurile și pentru persoanele fizice? Mititelu nu a răspuns dacă cineva din PSD i-a propus această funcție
„Pur și simplu a fost o propunere primită la începutul lunii noiembrie și am dat curs. Cred că nu are relevanță un nume sau să spunem o organizație anume sau anumite persoane, ci pur și simplu este o propunere primită la care am dat curs, considerând că pot aduce un plus datorită experienței pe care am avut-o în industria financiară”.
Întrebări și răspunsuri
Autoritatea de Supraveghere Financiară este una dintre instituțiile care au acumulat recent foarte mult neîncredere publică în urma a doua mari falimente RCA: City și Euroins. Nesupravegheate suficient din timp, după cum a acuzat asociația transportatorilor, prăbușirile au dus la creșterea prețurilor asigurărilor auto pentru milioane de șoferi, persoane fizice și de firme.
Iritare a adus și faptul că, dincolo de salariile de mii de euro, opt din cei nouă membri ai fostei conduceri ASF au încasat anul trecut, în plin faliment Euroins, câte două prime – una de performanță și alta pentru Ziua ASF – cuprinse între 11.500 de euro și 24.500 de euro. Prime sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă nu doar pentru șefi, ci și pentru ceilalți angajați ASF. Nicu Marcu, fostul președinte ASF, ajuns între timp prorector la Academia de Sutdii Economice (ASE) a încasat cei mai mulți bani – 122.262 de lei (cc. 24.500 de euro), iar Cristian Roșu, fostul vicepreședinte responsabil de sectorul asigurărilor a încasat aproximativ 104.000 de lei (peste 20.000 de euro).
Mititelu: Nimeni din ASF nu are prime în această perioadă. Contractul Colectiv de Muncă cu cele 15 salarii a expirat. Se negociază altul
„Da, subiectul prime în ASF este mereu pus pe pe masă în orice discuție, dar se uită un lucru, anume că suntem într-un anumit regim în momentul de față. Noua conducere a ASF a luat decizia de a elimina toate primele sau cel puțin de a fi suspendate pe toată perioada aceasta de aplicare a legii. Așadar, nu are nimeni din ASF prime în perioada aceasta”.
Continuarea interviului și informații despre prețurile RCA, în HotNews.ro, în zilele următoare.
Sursa: corect-news.ro