martie 20, 2025
Diverse

Vânătorii au câștigat permisiunea de a ucide 1.000 de urși.

Vanatorii au castigat permisiunea de a ucide 1.000 de ursi

Parlamentul României dă undă verde vânătorilor: Aproape 500 de urși pot fi împușcați în 2024

Într-o mișcare controversată, Camera Deputaților a adoptat modificările aduse legii vânătorii, permițând împușcarea a aproape 500 de urși în anul 2024. Acest număr este prevăzut și pentru anul următor. Noile reglementări permit vânătorilor să „recolteze” urșii sub supravegherea personalului tehnic de specialitate, o schimbare semnificativă de la practica anterioară, unde doar personalul tehnic de specialitate al Gărzii forestiere sau al gestionarilor faunei cinegetice aveau permisiunea de a împușca urșii.

Modificări legislative după tragedia din Bucegi

Deputații au fost chemați din vacanță pentru o sesiune extraordinară pentru a modifica legea vânătorii, în urma tragediei din munții Bucegi unde o tânără a fost ucisă de un urs. Plenul Camerei Deputaților a votat noua formă a legii, care prevede recoltarea a 426 de urși, cota de prevenție pentru anul 2024, și a 55 de urși, cota de intervenție, care vor fi împușcați în acest an de personalul tehnic de specialitate.

Unde vor fi „recoltați” cei mai mulți urși?

Conform anexei la proiectul de lege, cele mai multe exemplare de urs ar urma să fie recoltate în județele Harghita și Covasna, 73 respectiv 54. În județul Mureș sunt 43 de exemplare, iar în județul Brașov ar urma să fie împușcați 45 de urși. Alte exemplare vor fi recoltate în Argeș (30), Bistrița Năsăud (21), sau Buzău (28).

Senatorul UDMR Tanczos Barna: Populația de urs brun din România nu este în pericol

Senatorul UDMR Tanczos Barna, inițiatorul proiectului de lege, a declarat că populația de urs brun din România nu este în pericol, iar toate studiile arată o creștere constantă a populației de urs brun, inclusiv cele ale ONG-urilor. Acesta a subliniat necesitatea unei intervenții preventive, așa cum se face în toate țările europene unde există o populație semnificativă de urs brun.

Academia Română speră în înțelepciunea soluțiilor

Într-un comunicat de presă, Academia Română a exprimat speranța că „nu vor exista entități care să profite de această îngrijorătoare tragedie și că vom avea cu toții înțelepciunea de a identifica soluții eficace pentru rezolvarea acestei probleme”. Academia a subliniat importanța unui raport detaliat din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor care să conțină informații privind aplicarea cotelor de recoltă/intervenție, situația pagubelor produse de urși și măsurile luate de autoritățile locale pentru a preveni conflictele om-animal.

Sursa: Antena3