Compania de Apă Oltenia anunță că a finalizat implementarea primului proiect de infrastructură verde, care a vizat execuția unei centrale electrice fotovoltaice la Stația de Epurare a Apelor Uzate de la Făcăi. Acesta este un prim pas, întrucât scopul final este transformarea Stației într-o platformă cu consum zero de energie și zero emisii de gaze cu efect de seră.
Proiectul s-a născut din nevoia de a optimiza costurile cu energia electrică, dar și pentru a respecta unul din obiectivele Companiei de Apă Oltenia, respectiv reducerea impactului negativ asupra mediului, iar fondurile norvegiene de la Innovation Norway au oferit oportunitatea realizării centralei electrice fotovoltaice de la Făcăi.
Obiectivul acestui proiect este instalarea unui sistem fotovoltaic pentru a reduce consumul și costurile energiei electrice, scopul final fiind transformarea Stației de Epurare într-o platformă cu consum zero de energie și zero emisii de GES (gaze cu efect de seră), prin utilizarea biogazului, folosind surse de energie regenerabile. Investiția a prevăzut realizarea unui sistem fotovoltaic de 350 kWp, fiind instalate, în curtea Stației de Epurare a Apelor Uzate de la Făcăi, 642 panouri fotovoltaice monocristaline. A fost dotată cu echipamente specifice, de ultimă generație, clădirea care asigură monitorizarea și funcționarea centralei fotovoltaice și a fost instruit personalul Companiei de Apă Oltenia care operează deja sistemul.
Principalii indicatori de performanță rezultați din implementarea acestui proiect sunt reducerea anuală a nivelului de CO2 (echivalentul a 175 to/an), producerea energiei din surse regenerabile – estimată la 572 MWh/an, ceea ce ar duce la o economie a costurilor cu energia electrică de peste 325.000 lei/an. Această economie de energie și costuri reprezintă aproximativ 17% din valoarea actuală a facturilor plătite pentru stația Făcăi.
Reamintim că investiția, cu o valoare de 2.735.368,25 lei fără TVA a fost realizată de Asocierea SC URBIO DOWNSTREAM SRL – lider și SC URBIO RO SRL – ofertant (SC ARHINGGAL PROJECTS SRL – subcontractant), (SC QUARTZ MATRIX SRL – subcontractant) și este finanțata prin Mecanismele financiare SEE și Norvegia, 2014-2021 în cadrul ”Programului pentru energie în România”, structura de finanțare fiind următoarea: 85% fonduri norvegiene și 15% contribuție Compania de Apă Oltenia.
Sursa: topsecretcraiova.ro