„`html
În așteptarea procedurilor legale: România se confruntă cu o acțiune în justiție promovată de Pfizer și BioNTech
În contextul în care România a fost notificată să se prezinte în data de 20.02.2024, la ora 09:00, în faţa primei camere a Tribunalului de Primă Instanţă francofon din Bruxelles, în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, promovată de către reclamanţii PFIZER Inc., BIONTECH Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL, împotriva României, având ca obiect Contractul de achiziţie vaccinuri COVID-19, încheiat între contractant şi Comisia Europeană, precizăm că în cursul acestei zile a fost stabilit un calendar procedural, care va cuprinde mai multe etape pentru depunerea de documente, fiind urmate ulterior de etapa audierilor”, a transmis marţi seară Ministerul Finanţelor, potrivit News.ro.
În următoarele patru luni se pot depune înscrisuri. Sursa citată a precizat că, potrivit acestui calendar, a fost stabilit un termen de aproximativ patru luni până la prima depunere de înscrisuri, care vă avea loc la 20 iunie 2024. Ministerul Finanţelor precizează că nu este stabilit un termen clar pentru audieri. Potrivit Ministerului Finanţelor, calendarul procedural agreat este următorul:
- a. RO – 20 lunie 2024
- b. Pfizer – 20 August 2024
- c. RO – 20 Noiembrie 2024
- d. Pfizer – 20 lanuarie 2025
- e. RO – 20 Martie 2025
„De asemenea, România a informat instanţa că au fost reglate chestiunile vizând reprezentarea în litigiu, indicându-se preluarea cazului de către Ministerul Finanţelor. Reamintim că reprezentarea juridică în faţa Tribunalului de Primă Instanţă francofon din Bruxelles poate fi asigurată doar de către un cabinet/societate de avocatură, pe această speţă câştigătoarea pentru reprezentare fiind asocierea SCA Stănescu Vasile şi Asociaţii, Strelia CVBA”, a mai precizat Ministerul Finanţelor.
România riscă plata a peste 2,78 miliarde lei către Pfizer, plus cheltuieli de judecată. „Ministerul Finanţelor s-a adresat şi societăţilor de avocatură care asigură reprezentarea Ungariei și Poloniei în faţa aceleiaşi instanţe”, potrivit comunicatului citat. Ministerul Finanţelor a realizat o analiză a avocaţilor specializaţi care asigură reprezentarea ministerului în faţa Tribunalelor arbitrale în litigiile derulate după regulile de procedură arbitrală ICSID, dar şi de Regulile de arbitraj ale Comisiei Naţiunilor Unite pentru Dreptul Comercial Internaţional.
A fost luată acestă decizie pentru că, din punct de vedere tehnic, şi aceste societăţi îndeplinesc criteriile necesare reprezentării juridice a României în faţa Tribunalului. Astfel, au fost transmise un număr de opt invitaţii de participare la precedura de selecţie, fiind primite un număr de şase oferte de reprezentare. Dintre acestea, Comisia de evaluare a ministerului a desemnat câştigătoare asocierea SCA Stănescu Vasile şi Asociaţii, Strelia CVBA
Sursa: CorectNews
„`