octombrie 7, 2024
Politica

Rechizitoriu împotriva unor magistrați orădeni

Rechizitoriu impotriva unor magistrati oradeni

Analiză asupra erorilor judiciare și impactului lor devastator

Deși analiza este foarte bună, după părerea mea (se referă la ultima anchetă pe care am publicat-o – n.a.), oarecari subtilități ar putea scăpa cititorului mai puțin familiarizat cu mersul Justiției. Este evident, nu doar din editorial, dar și din informațiile publice despre cazul penal, că acest abuz a determinat o eroare judiciară, împachetată cu raționamente care la suprafață par solide etc. Nu am să detaliez, a făcut-o deja autorul.

Acele pretinse rele tratamente aplicate minorului (se referă la pretinsele rele tratamente aplicate de către tată – n.a.), cu toată ”strădania” de a le argumenta, au dus, se pare, la aplicarea unor tratamente nu chiar dezirabile minorilor, prin condamnarea celor doi soți. (…) Dacă cineva are nenorocul să fie trimis în judecată penală, chiar nevinovat, sau ”vinovățel”, șansele să fie condamnat pe nedrept sau excesiv sunt poate mai mari decât cele de a fi declarant nevinovat ori a beneficia de o clemență obiectivă, specifică unor state ale Uniunii, din care facem parte.

Printre cauzele unor astfel de erori judiciare revoltătoare cred că mai sunt lipsa de respect față de concetățeni, abuzul de putere, dar mai ales mentalitatea de tip sovietic, represivitatea unui sistem asupra căruia nu exista control, lentoarea si credința ca cei ce au ajuns într-o astfel de funcție au o misiune istorică sau chiar divină. Lipsa de respect față de concetățean, de cel apropiat, este cred evidentă, întâlnită aproape în orice domeniu al autorității publice.

Abuzul de putere nu mai necesita comentarii, vreau doar să subliniez că judecătorilor li s-a inoculat idea că sunt mici dumnezei … procurorii și polițiștii niște arhangheli și îngeri care fac bine orice ar face… Dar ca un corolar, cred că Justiția, cel puțin cea penală are caracteristici represive de netăgăduit. Și totul pleacă de la mentalitatea sovietică adânc, implementată într-o țară care folosește și aplică termenul ”democrație”, cum se înțelegea înainte de 1989.

Poate această mentalitate opresivă, de tip sovietic ce se observă în manifestarea puterii în general este singura ”vinovată” (voința politică generează legi inechitabile, măsuri ineficiente, suveranitatea judecătorilor astfel de soluții, de neconceput în țările cu tradiție democratică, unde măsurile neprivative de libertate, alăturate unor măsuri preventive si /sau reparatorii primează).

Mentalitatea sovietică pe care o observăm în sfera puterii înseamnă lenea de a construi, analiza, cerceta, a munci. Nu avem strategii coerente de prevenție, modificăm cifrele la pedepse … când se întâmplă o catastrofă sau chiar un incident se implică ”penalul”, care are reacții disproporționate. Din lene se însușesc copy-paste argumentele procurorilor, care de multe ori au copiat integral motivația polițiștilor de caz.

Deși prin intrarea la pușcărie, care este de fapt o dorită moarte, mascată însă, nu se construiesc autostrăzi, nu se returnează activele vândute pe nimic și nici nu se creează o stare de fericire populară … Un întreg lanț al slăbiciunilor, care dacă nu se modifică, de sus în jos și invers rămânem acei vecini în Europa pe care nu și-I dorește nimeni în apropiere…

Sursa: topsecretcraiova.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *